از چسب های پلی اورتان چه می دانیم

از چسب های پلی اورتان چه می دانیم

چسب پلی اورتان چیست؟

یکی از کاربردی‌ترین چسب‌های موجود در بازار، چسب پلی اورتان هستند. همه ما حداقل یکبار، سروکارمان به این چسب‌ها افتاده است. این چسب‌ها نوعی پلیمر ترموستی محسوب می‌شوند و در برابر نور خورشید و گرما مقاومت خوبی دارند. یکی از ویژگی‌های انحصاری این چسب‌ها، وارفتگی بسیار کم است؛ یعنی یک چسب پلی اورتان به راحتی نرم نشده و وارفته نمی‌شود. از طرف دیگر، مقاومت در برابر رطوبت نیز در آن‌ها دیده می‌شود. به همین دلیل، برای سطوح مختلف کارایی دارد و چسبندگی خود را حفظ می‌کنند.

 

دامنه کاربردهای پلی اورتان بسیار وسیع است. پلیمرهایی که پیوند یورتانی دارند، Polyurethane نامیده می‌شوند که علاوه‌بر صنعت، کاربرد تفریحی و سرگرمی نیز دارند. چسب پلی اورتان، یکی از زیرمجموعه‌های ماده‌ای به نام پلی اورتان بوده که بر پایه ایزوسیانات است. چسب‌های پلی اورتان مصارف متنوعی دارند و بر اساس فرمولاسیون، برای آب‌بندی، پر کردن درزها، چسباندن سطوح طبیعی و غیرطبیعی استفاده می‌شوند. درواقع بی آن‌که اسم آن را بدانید، بارها در شرایط مختلف از این چسب کمک گرفته‌اید. در ادامه با ما همراه باشید تا بدانید که چسب پلی اورتان چیست و چه کاربردهایی دارد.

انواع چسب پلی اورتان

اگر برای خرید چسب پلی اورتان اقدام کنید، با انواع و اقسام آن در بازار روبرو خواهید شد. برخی از چسب‌های پلی اورتان به صورت دوقلو بکار می‌روند و نمونه‌های دیگر پکیج تکی دارند. برخی برای سطوح فلزی استفاده می‌شوند و برخی دیگر، در برابر ماورا بنفش مقاوم هستند. به همین دلیل، برای استفاده در فضای آزاد، پیشنهاد می‌شوند. به عنوان مثال، از چسب چوب قایقی مارین آنتیا، در دکوراسیون، صنایع دریایی و صنایع چوب استفاده می‌شود.

ویژگی های چسب پلی اورتان

ویژگی های چسب پلی اورتان، نشان می‌دهد که از این چسب‌ها در چه مسیری می‌توانید استفاده کنید. شاید اولین و مهم‌ترین ویژگی این چسب‌ها، بی‌ضرر بودن آن‌ها برای سلامت بدن است. با این که یک ماده شیمیایی است، اما ترکیبات آسیب‌زننده ندارد. بعد از این ویژگی، به ویژگی‌هایی می‌رسیم که برگرفته از ساختار است. این ویژگی‌ها در تمام چسب‌های پلی اورتان وجود ندارند، پس برای خرید چسب پلی اورتان، دقت کافی را به خرج دهید و مدل مناسب را تهیه کنید.

در ادامه، به برخی ویژگی‌ های چسب پلی اورتان اشاره می‌کنیم:

  • مقاوم در برابر آب: مقاومت چسب در برابر آب و رطوبت برای درزگیری مخازن آب

  • قابل استفاده در فضای آزاد: حفظ چسبندگی چسب در برابر عوامل جوی و مناسب برای صنایع مختلف

  • مقاوم در برابر افزایش دما: کاهش تاثیر گرما بر ساختار چسب

  • چسبندگی بالا: چسبندگی قوی برای اتصال مصالح ساختمانی

  • رنگ‌پذیری: دارای قابلیت رنگ‌پذیری و شکل‌پذیری و مناسب برای دکوراسیون و نمای ساختمان

  • سرعت گیرایی مناسب: زمان گیرایی استاندارد برای انجام عملیات مورد نظر شما

کاربرد چسب پلی اورتان

کاربرد چسب پلی اورتان

دنیای پلیمرها، دنیای عجیبی است. گروه ایزاسیاناتی‌ها، هر ماده دارای اکسیژن فعال را شامل می‌شود که حاصل واکنش آن‌‌ها، پلیمر را پدید می‌آورد. به طور کلی، پلی اورتان‌ها فرم‌های مختلفی دارند و عمده کاربرد چسب‌های آن، چسباندن سطوح مختلف است. در ادامه، به کاربرد چسب پلی اورتان در ابعاد دیگر اشاره می‌کنیم:

  • نما و دکوراسیون: ویژگی رنگ‌پذیری این چسب‌ها باعث شده تا در صنعت دکوراسیون نقش پررنگی داشته باشند.

  • ساختمان‌سازی: قدرت بالای برخی از چسب‌های پلی اورتان راه را برای استفاده از این چسب‌ها برای چسباندن مصالح ساختمانی باز کرده است.

  • آب‌بندی: پر کردن درزها و عایق سازی، یکی دیگر از کاربرد چسب پلی اورتان محسوب می‌شود که هم مصرف خانگی و هم مصرف صنعتی دارد.

  • مونتاژ لوازم و محصولات: برای چسباندن بخش‌های مختلف کفش، درزگیری مخازن آب، اتصال قطعات خودرو، مبل‌سازی و دیگر مثال‌های این چنین، از چسب پلی اورتان مناسب استفاده می‌شود.

معایب چسب پلی اورتان

قبل از آن که به بررسی معایب چسب پلی اورتان بپردازیم، بد نیست چند نکته را در نظر داشته باشید. برای استفاده از این چسب، از دستکش استفاده کنید تا درگیر دردسر پاک کردن آن از پوستتان نشوید. توصیه ما این است که برای افزایش قدرت چسبندگی و حفظ دوام چسب در شرایط مختلف، سطوح را از گرد و خاک، آلودگی و چربی پاک کنید. سطح آلوده، قطعا بازده چسب را پایین می‌آورد.

قبل از خرید، حواستان به معایب و نقاط ضعف چسب پلی اورتان باشد. اگر قبلا تجربه استفاده از چسب‌های اپوکسی را داشته باشید، عملکرد چسب پلی اورتان شما را راضی نخواهد کرد؛ بنابراین اگر قدرت چسبندگی بی‌چون‌وچرا می‌خواهید، به سراغ چسب اپوکسی بروید.

این چسب با پوست دستتان شوخی ندارد؛ اگر با پوست دستتان برخورد کند، به این راحتی‌ها پاک نخواهد شد. به همین دلیل، استفاده از دستکش را جدی بگیرید. آخرین نقطه ضعف چسب پلی اورتان، تاریخ انقضای نسبتا کوتاه آن است. اگر یک سال پس از باز کردن درب چسب آن را استفاده نکنید، احتمالا کارایی خود را از دست خواهد داد.

سخن پایانی

توضیح دادیم که چسب پلی اورتان چیست و چه مشخصات و کاربردهایی دارد؛ در نهایت، اگر به دنبال چسبی هستید که حداکثر بازده را در محیط مرطوب داشته باشد، برای خرید چسب پلی اورتان تردید نکنید. این چسب برخلاف چسب اپوکسی، در برابر آب و رطوبت مقاومت خوبی داشته، اما برای محیط‌های خشک، توصیه نمی‌شود. به همین دلیل است که آب‌بندی و عایق سازی، از مهم‌ترین مزایای چسب پلی اورتان محسوب می‌شود. همچنین این چسب برای فعالان حوزه ساختمان سازی، یک گزینه خوب و مقرون‌به‌صرفه است.