چسب سیلیکون چیست؟ انواع سیلیکون ها و مزایای آن
آشنایی با چسب سیلیکون
چسب سیلیکونی که آن ها را با نام چسب های آکواریوم نیز می شناسند، با فرمولاسیون ویژه هم در دمای پایین و هم در دمای بالا برای اتصال سطوح مختلف به یکدیگر کاربرد دارند. حالت ژله ای این چسب ها در کنار ساختار و اسکلت اصلی خاص آن ها می تواند این نوع چسب را از انواع دیگر چسب ها مجزا نماید.
این چسب ها به دلیل بهره مندی از بسپارها و مواد شیمیایی مخصوص قدرت و استحکام بالایی داشته و مقاومت زیادی در برابر آب، رطوبت و نوسان دما نشان می دهند. پلیمرهای سیلیکونی که در صنایع مورد استفاده قرار می گیرند (سیلیکونهای فاقد بو) به طور معمول در گروه فنیل ها یا متیل ها قرار دارند. به منظور مسدود کردن درزها و شکاف های موجود بر روی سطوح فلزی، سنگی، شیشه ای، پلاستیکی و سرامیکی از این چسب ها بهره گرفته می شود و به همین سبب می توانید شکاف های روی ظرفشویی، روشویی و کاشی را به خوبی پوشش دهید.
انواع سیلیکون
انواع سیلیکون ها به شرح زیر هستند:
سیلیکون های خنثی
این سیلیکون ها با مقاومت و طول عمر بالا در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند و کارایی زیادی دارند. مقاومت در برابر اشعه فرابنفش از خواص ویژه این فراورده ها است. سیلیکون های خنثی فاقد بو بوده و از پلیمرهای مخصوصی تشکیل شده اند.
سیلیکون های استوکسی
مقاومت و ماندگاری این سیلیکون ها به نسبت سیلیکون های خنثی کم تر است. خشک شدن سیلیکون های استوکسی مدت زمان بیشتری به طول می انجامد. این نوع سیلیکون ها بوی تندی دارند و به شکل رنگی تهیه می شوند. البته سیلیکون های استوکسی در حین اجرا قابلیت افزودن رنگ را ندارند. سیلیکون های استوکسی پایه ای اسیدی داشته و با حلالی مخصوص ترکیب شده اند.
انواع چسب سیلیکون
انواع چسب های سیلیکونی را می توان در موارد زیر تعریف کرد:
- چسب سیلیکون مدول بالا: دارای درجه سختی بالا و میزان انعطاف پایین
- چسب سیلیکون مدول پایین: دارای کشش سطحی بالا
چسب سیلیکون چه خصوصیات و مزایایی دارد؟
مزایای چسب های سیلیکونی را می توان به این شرح توضیح داد:
- دارای نارسایی الکتریکی
- دارای انعطاف بالا
- دارای قدرت چسبندگی بالا
- دارای حالت الاستیک
- دارای مقاومت بالا در برابر اشعه فرابنفش
- دارای مقاومت زیاد در برابر رطوبت و نفوذ آب
- کارایی منحصر به فرد در دمای 60- تا 350+ درجه سانتی گراد
- قابل استفاده در فضای داخلی و خارجی ساختمان
- استفاده آسان و سریع
- قیمت مناسب
چسب سیلیکون در چه رنگ بندی هایی موجود است؟
چسب سیلیکون سفید: همان طور که از نام و رنگ نسبت داده شده به این چسب مشخص است، از چسب سیلیکون سفید برای پوشش درزها، شکاف ها و شکستگی های سطحی با رنگ سفید استفاده می شود. وان حمام و سطوح و اجسام با جنس چینی از جمله این موارد هستند.
- چسب سیلیکون مشکی: چسب سیلیکون مشکی یا چسب ماشین را برای چسباندن و نصب شیشه اتومبیل به کار می برند.
- چسب سیلیکون قرمز (چسب واشر): ویژگی های خاص این چسب ها مانند واکنش ناپذیری با مواد شیمیایی و مقاومت بالا در برابر حرارت و گرما سبب شده است که از چسب آکواریوم قرمز در صنایع مختلف استفاده کنند.
- چسب سیلیکون بی رنگ: این چسب ها نیز برای سطوح شیشه ای و بی رنگ کاربرد دارند و با آن ها می توان آینه، شیشه ساختمان و شیشه آکواریوم را درزگیری نموده یا نصب کرد.
چسب سیلیکون حرارتی چیست؟
این چسب ها مانند یک واشر به عنوان درزگیر مناسب با مقاومت بالا در برابر حرارت عمل کرده و از نشتی جلوگیری می کنند. چسب سیلیکون حرارتی توان مقاومت در بازه دمایی 315 درجه تا 65- را داشته و همچنین در ساخت و پیوند قطعات مختلف نقش دارد. مقاومت بالا در برابر اثرات بنزین و گازوئیل، کاربری در ساخت قطعات فلزی موتور، گیربکس و ماشین های سنگین و اعمال اثر در ساخت واشر بین تجهیزات فلزی از کاربردهای این نوع چسب ها به حساب می آید.
چسب سیلیکون در برق و الکترونیک چه کاربردی دارد؟
چسب های سیلیکونی در دو نوع چسب و خمیر به تولید می رسند. خمیرهای سیلیکونی می توانند به خوبی حرارت را انتقال داده و برای پیوند ال ای دی ها به تجهیزات الکترونیکی PCB و همچنین در ترانزیستورها با قابلیت تعویض گرمای پی درپی استفاده شوند.
نحوه استفاده از چسب سیلیکون
قبل از شروع به کار، ابزاری چون کاردک یا چاقوی تیز، تفنگ مخصوص تزریق چسب و کارتریج چسب برای درزگیری را فراهم کنید.
آلودگی های موجود بر روی سطوح مورد نظر مانند گرد و خاک، چربیها یا چسب های برجا مانده را به خوبی با کارتک و دستمال پاک کنید تا سطحی تمیز و یکدست ایجاد شود.
از چسب نواری برای پوشش دادن محیط استفاده کنید تا کار با نظم بیشتر صورت گرفته و تنها کادر مشخص شده چسب کاری شود.
سر کارتریج را با چاقو ببرید و آن را داخل پمپ قرار دهید.
کارتریج را با زاویه مناسب بر روی سطح بگیرید و چسب را بر روی نقطه یا نقاط مورد نظر آن بریزید. (توجه داشته باشید که چسب باید به شکل متوازن در تمام بخش های سطح توزیع شود)
برای صاف و مرتب کرد چسب بر روی سطح از کاردک استفاده کنید.
نکات قابل توجه در هنگام استفاده از چسب سیلیکون:
موقع استفاده از این چسب حتما ماسک بزنید و از دستکش استفاده نمایید.
در هنگام کار کردن با چسب سیلیکون برای تعویض هوای محیط از سیستم تهویه ای مناسب استفاده کنید تا گازهای سمی پراکنده شده از جانب چسب از فضا خارج شوند.
اگر مقداری از چسب با پوست یا چشم های شما تماس پیدا کرد سریعا آن را بشویید.
دقت کنید که محیط کار شما کاملا ایمن بوده و از ایجاد جرقه و آتش سوزی ممانعت شود.
نحوه پاک سازی چسب سیلیکون
اگر چسب سیلیکون بر روی لباس شما ریخته یا با پوستتان تماس پیدا کرده است سعی کنید قبل از خشک شدن، آن را با کاغذ یا دستمال پاک کنید. البته باید توجه کنید که استفاده از نایلون و پلاستیک به دلیل عدم واکنش پذیری با چسب سیلیکون برای پاک کردن آن مناسب تر است.
سپس می توانید پوست یا لباس را با آب شست و شو دهید تا باقی مانده چسب از روی آن ها پاک شود. چنانچه این چسب بر روی سطوح، پوست بدن یا پارچه و فرش خشک شده باشد، پاک کردن آن کمی دشوار و زمان بر خواهد بود؛ به این منظور لازم است از سرکه یا استون استفاده کنید.
از آنجایی که فرمولاسیون و ساختار چسب سیلیکون دارای اکسیژن است برای خشک شدن کامل آن زمان زیادی نیاز نیست، اما این چسب ها پس از خشک شدن پیوند و اتصالی قوی با سطح برقرار می کنند و استحکام زیاد آن ها، پاک شدن و حلالیت را دشوار می کند. لذا لازم است به محض ریختن چسب بر روی سطوح نسبت به پاک کردن آن اقدام نموده و از خشک و سفت شدن آن جلوگیری کنید